Gemeente UtrechtFort aan de Klop
Eigenaar: gemeente Utrecht

Huurder/exploitant:
Stichting tot behoud en exploitatie van
Fort aan de Klop
BV 1851

Adres: 1e Polderweg 4-6, Utrecht

Fort aan de Klop

Het mooiste eiland van het vasteland, gastvrij en inspirerend

Huidige functie

Fort aan de Klop heeft een brasserie met terras, een groeps- en vergaderaccommodatie en een kampeerterrein voor tenten. Op het mooiste eiland van het vasteland kan je kamperen, vergaderen, logeren, je verjaardag vieren, trouwen of gewoon genieten van een goed glas wijn of maaltijd op ons unieke terras. Regelmatig organiseren we culturele evenementen.

Waar

Fort aan de Klop ligt aan de rand van de wijk Overvecht. Op een kwartiertje fietsen van de Dom kun je de stad achter je laten zonder de bebouwde kom te verlaten: in de achtertuin van Utrecht vind je een vleermuizenreservaat, schildpadden in de fortgracht en met een beetje geluk een ijsvogel, buizerd en bosuil. Fort aan de Klop ligt op loopafstand van Fort de Gagel: Routebeschrijving.

Openingstijden

Brasserie Het Wachthuis
Zie website: www.fortaandeklop.com
Diner- en groepsreserveringen in de brasserie zijn het gehele jaar mogelijk.

Groeps-(logies-) en vergaderaccommodatie
Fort aan de Klop is het hele jaar open.
Kamperen kan van april tot en met september.

Fort aan de Klop

Contact

Fort aan de Klop
1e Polderweg 2
3563 MC Utrecht
Tel: 030 266 0555
Mail: info@fortaandeklop.com
Web: www.fortaandeklop.com

Korte geschiedenis

Rond 1820 is Fort aan de Klop aangelegd als eenvoudige, rechthoekige aarden wal omringd door een natte gracht. Omstreeks 1850 werd het fort vergroot en kreeg het een bomvrij wachthuis. Fort aan de Klop moest het inundatiekanaal de Klopvaart en de sluis van de Vecht naar de Klopvaart beschermen. Met het water uit de Vecht kon het gebied ten noorden van Utrecht, via de Klopvaart, onder water gezet worden. Fort, vaart en buurtschap danken hun naam aan herberg ‘De Clophaemer’ die bij het veer over de Vecht stond.
In1881, nam het Werk te Maarsseveen de verdediging van de Klopvaart en de sluis over. Fort aan de Klop ging dienen als opslag- en bevoorradingspost voor de andere forten aan deze kant van Utrecht. Defensie maakte gebruik van het fort tot in de jaren ‘60 van de 20e eeuw en verkocht het fort in 1997 aan de gemeente Utrecht.