Gemeente UtrechtFort de BiltEigenaar: noordzijde: gemeente Utrecht
(zuidzijde in bezit van Defensie)

Huurders/gebruikers: Stichting Vredeseducatie,
Stichting Herdenkingsmonument Fort de Bilt

Adres:
Biltsestraatweg 160,
Utrecht

Fort de Bilt

Huidige functie

Fort De Bilt is grotendeels in gebruik door de Stichting Vredeseducatie die in de bomvrije kazerne het Herinneringscentrum voor de Toekomst heeft. Hier worden basisscholieren uit de groepen 7 en 8 ontvangen met een educatieve film over de rol van het fort tijdens WO II. Honderdveertig mannen,
vooral verzetsstrijders werden hier door de bezetter gefusilleerd. Een monument, een klokkenstoel, de dodenbunker en naamplaten herinneren aan deze gebeurtenis. Jaarlijks bezoeken duizenden basisscholieren de interactieve tentoonstelling waarin de relatie wordt uitgewerkt tussen deze geschiedenis en de kinderwereld.

Waar

Fort De Bilt ligt aan de regionale weg van Utrecht naar De Bilt, aan de rand van de recreatiegebieden Voorveldsepolder en Park Bloeyendael.

Openingstijden

Fort De Bilt is van maandag tot en met donderdag, tijdens kantooruren voor het publiek geopend. Rondwandeling over de noordzijde van het fort met behulp van informatiepanelen.
Het zuidelijk deel van het fort is in gebruik door de Koninklijke Marechaussee en niet toegankelijk voor publiek.

Fort de Bilt

Contact

Adres
Biltsestraatweg 160
3573 PS Utrecht

Stichting Vredeseducatie
Tel: 030-272 35 00
Mail: vrede@xs4all.nl
Web: www.vredeseducatie.nl

Stichting Herdenkingsmonument
Fort de Bilt

Mail: hjgoedhart@yahoo.com
Web: www.monumentfortdebilt.nl

Team Bijzondere Objecten (eigenaar fort)
Gemeente Utrecht
Tel: 030-286 75 27
Mail: a.f.van.emst@utrecht.nl
Web: www.utrecht.nl/forten

Gilde Utrecht
(rondleidingen over het fort)
Tel: 030-234 32 52 (maandag t/m vrijdag 14.00-16.00 uur)
Mail: post@gildeutrecht.nl

Korte geschiedenis

Fort De Bilt werd gebouwd in 1816-1819 en moest de oostzijde van Utrecht, bij de straatweg naar De Bilt beschermen. In de loop van de 19e en 20ste eeuw werden er een wachthuis (1850), een bomvrije kazerne (1875) en remises en groepsschuilplaatsen gebouwd. Omstreeks 1930 werd de Biltsestraatweg verbreed en dwars door het fort getrokken. Daardoor werd het fort met de bomvrije kazerne in tweeën gedeeld en moest het reduit met het wachthuis worden afgebroken. Tijdens WO II werden op het fort verzetsstrijders gefusilleerd. Na de oorlog was de zuidzijde van het fort een interneringskamp voor NSB-ers, eerst voor mannen, later voor vrouwen. In 1997 kocht de gemeente Utrecht het fort van het Rijk. De Stichting Vredeseducatie ontvangt in het Herinneringscentrum voor de Toekomst sinds 1998 duizenden basisscholieren. Jaarlijks vindt bij het monument op de ‘bloedbaan’ de herdenking plaats van de hier omgekomen verzetsstrijders.