Gemeente UtrechtFort de BiltEigenaar: noordzijde: gemeente Utrecht
(zuidzijde in bezit van Defensie)Huurders/gebruikers:

Stichting ProDemos,
Stichting Herdenkingsmonument Fort de Bilt

Adres:
Biltsestraatweg 160,
Utrecht

 

Fort de Bilt

Huidige functie

Fort De Bilt is grotendeels in gebruik door de Stichting ProDemos. Basisscholieren uit de groepen 7 en 8 worden ontvangen met een educatieve film over de rol van het fort tijdens WO II. Honderdveertig mannen,
vooral verzetsstrijders werden hier door de bezetter gefusilleerd. Een monument, een klokkenstoel, de dodenbunker en naamplaten herinneren aan deze gebeurtenis. Jaarlijks bezoeken duizenden basisscholieren het fort en maken op een leuke en laagdrempelige manier kennis met democratie en rechtsstaat.

Waar

Fort De Bilt ligt aan de regionale weg van Utrecht naar De Bilt, aan de rand van de recreatiegebieden Voorveldsepolder en Park Bloeyendael.

Openingstijden

Fort De Bilt (noordzijde) heeft wisselende openingstijden. Kijk op: www.prodemos.nl/fortopen
Het zuidelijk deel van het fort is in gebruik door de Koninklijke Marechaussee en niet toegankelijk voor publiek.

Fort de Bilt

Contact

Adres
Biltsestraatweg 160
3573 PS Utrecht

Stichting ProDemos
Tel: 070-757 02 00
Mail: info@prodemos.nl
Web: www.prodemos.nl

Stichting Herdenkingsmonument
Fort de Bilt                                                           
Tel: 030-252 12 63
Web: www.monumentfortdebilt.nl

Gilde Utrecht
(rondleidingen over het fort)
Tel: 030-234 32 52 (maandag t/m vrijdag 14.00-16.00 uur)
Mail: post@gildeutrecht.nl

Korte geschiedenis

Fort De Bilt werd gebouwd in 1816-1819 en moest de oostzijde van Utrecht, bij de straatweg naar De Bilt beschermen. In de loop van de 19e en 20ste eeuw werden er een wachthuis (1850), een bomvrije kazerne (1875) en remises en groepsschuilplaatsen gebouwd. Omstreeks 1930 werd de Biltsestraatweg verbreed en dwars door het fort getrokken. Daardoor werd het fort met de bomvrije kazerne in tweeën gedeeld en moest het reduit met het wachthuis worden afgebroken. Tijdens WO II werden op het fort verzetsstrijders gefusilleerd. Na de oorlog was de zuidzijde van het fort een interneringskamp voor NSB-ers, eerst voor mannen, later voor vrouwen. In 1997 kocht de gemeente Utrecht het fort van het Rijk. De Stichting ProDemos ontvangt er duizenden basisscholieren. Jaarlijks vindt bij het monument op de ‘bloedbaan’ de herdenking plaats van de hier omgekomen verzetsstrijders.