Gemeente UtrechtEigenaar: gemeente Utrecht

Huurders:

Adres: Gageldijk 165, Utrecht

Fort de Gagel

Toekomstig café-restaurant, infocentrum en startpunt voor outdoor-activiteiten

Toekomstige functie

Fort de Gagel wordt dé poort tot het Noorderpark.
Bezoekers kunnen er straks terecht om er wat te eten of te drinken in een typisch 19e eeuws fort. Met een infocentrum over het park, de flora en fauna en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én de Stelling van Utrecht. Ook kan je er in de toekomst fietsen en kano’s huren om zelf actief op pad te gaan. Kaarten, gps , wandel-, fiets- en bedrijfsarrangementen zijn er natuurlijk ook.
Geplande opening: in de komende tijd.

Waar

Fort de Gagel ligt aan de rand van de wijk Overvecht, langs de noordelijke rondweg van Utrecht.
Vanaf de parkeerplaats naast het fort voeren wandel- en fietspaden direct het Noorderpark in.
Dit ruim 7000 ha grote groengebied biedt bos (Gagelbossen), typisch Hollands polderlandschap, elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een camping, visvijvers en een hondenlosloopgebied. Aalscholvers, ooievaars en allerlei weidevogels zijn vaste gasten.
Via fraaie routes loop of fiets je naar de forten Aan de Klop, Ruigenhoek en Blauwkapel, in de directe omgeving.

Openingstijden

Op dit moment is het fort nog 24 uur per dag toegankelijk als stadspark.
De gebouwen op het fort zijn (nog) niet voor het publiek geopend.
Na restauratie en verbouwing is het fort als café-restaurant, infocentrum en fiets- en kanoverhuurder dagelijks geopend tot zonsondergang en late

Fort de Gagel

Contact

Gemeente Utrecht
Tel: 14030
Mail: forten@utrecht.nl
Web: www.erfgoed.utrecht.nl

Korte geschiedenis

Fort de Gagel werd rond 1820 aangelegd om inundatiekanaal de Klopvaart, naar Fort aan de Klop en de Vecht en de Gageldijk te beschermen. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het fort ingrijpend gewijzigd. Rond 1850 werd een vierkant bomvrij wachthuis gebouwd met muren van 1,5 meter dik metselwerk. In 1878 werd het fort uitgebreid met een bomvrije kazerne. In de eerste helft van de 20ste eeuw is de omwalling van het fort gedeeltelijk afgegraven. Vlak vóór WO II werden er op het buitentalud drie groepsschuilplaatsen van gewapend beton gebouwd. Tussen deze schuilplaatsen waren loopgraven die na de Tweede Wereldoorlog werden gedempt. Bij de aanleg van de wijk Overvecht is Fort de Gagel in 1971 door de gemeente Utrecht, van het Rijk gekocht. Sinds 2009 worden er plannen ontwikkeld voor de toekomstige bestemming.