Universiteit UtrechtEigenaar: Universiteit Utrecht

Gebruiker: Botanische Tuinen Utrecht

Adres: Budapestlaan 17, Utrecht

Fort Hoofddijk

Botanische Tuinen Utrecht

Huidige functie

Fort Hoofddijk is de locatie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Daarnaast is een deel van de gebouwen in gebruik bij de vakgroep Paleomagnetisme van de Faculteit Geowetenschappen. De oorspronkelijke gebouwen van het fort zijn niet voor het publiek toegankelijk.

Op en rondom de remises van het fort zijn prachtige tuinen aangelegd waar u een grote collectie planten uit de hele wereld kunt bewonderen. De remises van Fort Hoofdijk zorgen voor het hoogteverschil waardoor hier de grootste rotstuin van Nederland kon worden aangelegd. Verder kunt u hier genieten van de prachtige Evolutietuin, de Ontdektuin vol plantenverhalen, de Bijenstal, het Bamboebos en de (sub)tropische kassen met planten uit warmere werelddelen.
De voormalige genieloods is in gebruik als entreegebouw. Hier vindt u een winkel met een tuincafé en een heerlijk terras waar u terecht kunt voor koffie mét en een lunch. In de loop van het jaar organiseren wij vele evenementen en tentoonstellingen waaronder het Tropisch Vlinderfestival en een jaarlijkse thematentoonstelling.

NB: In verband met het corona-virus gelden er beperkingen voor het aantal bezoekers dat wij ontvangen.                                                Entreegebouw en  winkel zijn gesloten, het terras is wel open.   

Waar

Fort Hoofddijk ligt in het hart van universiteitscentrum De Uithof (Utrecht Science Park) en ontvangt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers. Met openbaar vervoer is het te bereiken met buslijn 28 en tramlijn 22. Voor auto’s is in het weekend ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Maar ook met de fiets is Fort Hoofddijk vanuit de stad prima bereikbaar. Of kom met de trein en huur de NS-fiets!

Openingstijden en toegangsprijs

De Botanische Tuinen zijn geopend van 1 maart-1 december, dagelijks van 10.00-16.30 uur.
De Botanische Tuinen hebben een ITS symbool en zijn toegankelijk voor officiële geleidehonden. Er zijn vier leenrolstoelen aanwezig en met uitzondering van de paden in de Rotstuin zijn alle paden goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Fort Hoofddijk

Toegangsprijs
Volwassenen € 8,50
groepen (>15) en 65+ € 7,-
kinderen t/m 12 jaar gratis
Museumkaart en U-pas geldig

Contact

Bezoek
Budapestlaan 17,
3584 HD Utrecht

Kantoor
Budapestlaan 6
3584 CD Utrecht
Tel: 030-2531826
Mail: botanische.tuinen@uu.nl
Web: www.uu.nl/botanischetuinen
Social media: www.facebook.com/botanischetuinenuu
twitter: @UUBotu, instagram: @botanischetuinenuu

Post
Botanische Tuinen Utrecht
Postbus 80.162
3508 TD Utrecht

Korte geschiedenis

Van defensief fort tot botanische tuin

Fort Hoofddijk dateert uit 1879 en is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is eigenlijk een ‘batterij’ en heet officieel ‘Werk aan de Hoofddijk’ maar die benaming wordt zelden gebruikt. Het vestingwerk bestaat binnen de fortgracht nog uit 4 van de oorspronkelijke 5 gebouwen: 3 remises en een bomvrije kazerne. Het hoofdgebouw van het fort (bomvrije kazerne) is in 2019/2020 geheel gerenoveerd en aan de buitenzijde zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Buiten de gracht liggen nog een aantal groepsschuilplaatsen en de oude genieloods, die nu dienst doet als Entreegebouw. De Universiteit Utrecht kocht Fort Hoofddijk en de omliggende terreinen in 1963 van Defensie met de bedoeling er de Botanische Tuinen aan te leggen. Begonnen werd met de Rotstuin waarna later de Systeemtuin, nu de Evolutietuin genaamd en het Kassencomplex volgden (in de jaren ’80 van de vorige eeuw). Het laatste onderdeel, de Thematuin, tegenwoordig de Ontdektuin, werd in 1995 geopend.