StaatsbosbeheerNieuwland
Eigenaar: StaatsbosbeheerHuurder/exploitant:
Stichting Werk aan de Linie en Nieuwland BV

Adres: Achterdijk 12, Bunnik

Fort Vechten

Het op één na grootste fort van de Waterlinie:
voor feesten en partijen en met het Waterliniemuseum.

Huidige functie

Fort Vechten is de ideale locatie om te trouwen, te feesten, bedrijfsbijeenkomsten te houden of om te relaxen. Daarnaast zijn er allerlei evenementen zoals het jaarlijkse ‘Kinderfort’ en ‘ Vormgevers in hout’. Maar ook theater, optredens, verhalen en nog veel meer. Jouw bezoek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie begin je natuurlijk in de bomvrije kazerne van het fort waar het Waterliniemuseum zit. Kijk voor meer informatie op de agenda van het fort. Op het terras worden in het weekend koffie en thee met gebak geserveerd en heerlijke lunches. Iedere zondagmiddag zijn er rondleidingen en is de Romeinse wachttoren open. Voor kinderen is het fort een echt speelparadijs. Vaste bewoners zijn de vleermuizen die het fort gebruiken als winter- of zomerverblijf. De combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur maakt Fort Vechten uniek!

Waar

Fort Vechten ligt aan de Achterdijk in Bunnik, ten zuidoosten van de stad Utrecht. De landgoederen Amelisweerd en Rijnauwen liggen vlakbij, net als de Kromme Rijnstreek. Het fort ligt direct ten zuiden van de A12, afslag: Bunnik. Vandaar is het fort in 5 minuten per auto bereikbaar. Een routebeschrijving vindt u op de site van het fort.

Openingstijden

Het fort is in de weekeinden vrij toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur, als er geen evenementen zijn. Het Waterliniemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur. Entree: € 9,50 (kinderen t/m 12 jaar: € 6,00)

Fort Vechten

Contact

Fort Vechten
Achterdijk 12
Bunnik
Tel: 030 656 52 85
Mail: info@fortvechten.nl
Web: www.fortvechten.nl

Korte geschiedenis

Op de plaats van Fort Vechten lag in de Romeinse tijd het castellum Fectio. Een grenssteen en een houten wachttoren aan de Marsdijk, herinneren aan de grens van het Romeinse rijk: de Limes . In de periode 1867-1870 werd Fort Vechten gebouwd. Doel was het beschermen van de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het 17 hectare grote fort lijkt veel op Fort Rijnauwen met in de gracht gelegen bastions. In 1879-1881 werd het fort verbeterd met een grote bomvrije kazerne. Tijdens de mobilisatie van ’14-’18 werden loopgraven en schuilplaatsen van gewapend beton aangebracht. In 1939-1940 vond de bouw plaats van drie gietstalen mitrailleurkazematten op de frontwal van het fort.