logo-met-alle-respectlogo-Gemeente-Utrecht

 

Eigenaar: gemeente Utrecht

Huurders:
-Stichting Vredeseducatie
-Ludens Kinderopvanglogo-Ludens

Adres: Koningsweg 290, 3585 LD, Utrecht

Fort van de DemocratieBSO Het Fort - kinderen in boomLunet I

Fort van de democratie en BSO ‘Het Fort’

Een fort met twee bijzondere functies waar kinderen na schooltijd heerlijk kunnen spelen en jongeren actief kennismaken met democratisch samenleven, respect en vrijheid van meningsuiting.

Huidige functie

Lunet I bestaat uit twee 19e-eeuwse flankkazematten, een daartussen gelegen voormalige atoomschuilbunker en een mitrailleurkazemat.

Fort van de democratie
De linker flankkazemat en de atoomschuilbunker vormen samen het Fort van de democratie. De stichting Vredeseducatie heeft hier een interactieve tentoonstelling ingericht voor jongeren van 14-25 jaar. De bezoekers gaan in tweetallen aan het werk met opdrachten over democratisch samenleven, respect en vrijheid van meningsuiting. Het programma duurt ruim 1,5 uur en aanmelden vooraf is noodzakelijk. De kosten zijn € 4,50 per deelnemer incl. routekaart, een persoonlijk certificaat, begeleiding en koffie of thee.

BSO ‘Het Fort’
De buitenschoolse opvang ‘Het Fort’ zit in de rechter flankkazemat van Lunet I.
In deze bijzondere en groene omgeving kunnen kinderen na school en in vakanties heerlijk op avontuur. Met spannende plekken, een modderwerkplaats en een podium. Maar ook een moestuin en regelmatig natuur- en milieuprojecten. Zelf broodjes bakken en soep maken. En natuurlijk eigen voorstellingen opvoeren en knutselen met allerlei materialen. Ludens kinderopvang in de buurt noemt het ‘binnen wordt buiten en buiten wordt binnen‘.

Waar

Lunet I ligt direct ten zuiden van Stadion Galgenwaard aan de Koningsweg, bij het viaduct van de Waterlinieweg. Parkeren langs de Koningsweg. Fietsenstalling op het fort. Bereikbaar met de  buslijnen 12 en 13 naar de Uithof en Stadion Galgenwaard, halte Stadion Galgenwaard.

Openingstijden

Het Fort van de democratie is alleen open op afspraak voor groepen en tijdens Open Dagen.
BSO ‘Het Fort’ is open na schooltijd en tijdens vakanties.
Het buitenterrein van Lunet I is beperkt toegankelijk tijdens de openingstijden van het Fort van de Democratie en BSO ‘Het Fort’.

Contact

Fort van de democratie
Koningsweg 290, 3585 LD Utrecht
Tel: 030- 272 35 00
Mail: info@fortvandedemocratie.nl
Web: www.fortvandedemocratie.nl

BSO ‘Het Fort’
Koningsweg 290, 3585 LD Utrecht
Tel: 030-251 10 37
Mob: 06-34 55 02 52
Mail: clusteroostpark@ludens.nl
Web: www.ludens.nl

Korte geschiedenis

Lunet I is onderdeel van de vier Lunetten op de Houtense vlakte. Dit hoger gelegen deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kon niet onder water worden gezet. Daarom werden er in de periode 1822-1828 vier kleine forten gebouwd die samen één verdedigingswerk vormen. Op Lunet I (1825-1828) werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een atoomschuilbunker gebouwd. Dit was het commandocentrum van de organisatie Bescherming Bevolking (BB) waar de hulpverlening bij een eventuele atoomaanval tijdens de Koude Oorlog werd gecoördineerd. In 1997 droeg het Rijk Lunet I over aan de gemeente Utrecht. De beide flankkazematten werden gerestaureerd en in samenwerking met de Stichting Vredeseducatie en Ludens geschikt gemaakt als Fort van de democratie en BSO ‘Het Fort’.